Hvordan står det til med bilen?

download (78)

Biler blir bare mer og mer avanserte og for vanlig folk er det å mekke bil blitt en helt utilgjengelig verden. Det man før forbant med bilmekanikk er i dag bare en liten del av den kompetansen som må til for å kunne stille en fornuftig diagnose til en moderne bil. Det er ikke lenger de mekaniske delene som er problemet – det vi si at det kan det også være ettersom de i moderne biler ofte er gjort så vanskelig tilgjengelige at man må har spesial verktøy for å komme til. Ta bare en så enkel sak som å bytte lyspære. Fryktelig komplisert på mange biler. Nei, problemet nå for tiden er all elektronikken som styrer de aller fleste funksjoner.

En ugjennomtrengelig verden

En ugjennomtrengelig verden for utenforstående etter ikke finnes noe standard software som styrer. Så selv om man faktisk kan diagnostisere feilen så er det slett ikke sidownload (78)kkert at en får rettet feilen ettersom man ofte ikke har tilgang til den aktuelle mykvaren. Så til syvende og sist ender man i alle fall opp på et spesial verksted der de alltid vil ha både rett verktøy og kompetanse.

Det perfekte verktøyet

Det perfekte verktøyet for alle som vil diagnostisere bilen sin, finnes på markedet i flere varianter. Teknikkmagasinet forteller forresten om en modell der man kan koble dongelen til bilens OBD-II-uttak og lese av sensorinformasjon rett i smartphonen. Enhetene pares enkelt og greit via Bluetooth og skal fungerer med et stort antall bilmerker og modeller. Stort enklere enn det kan det ikke bli. Det er imidlertid ikke alle sensorer som leses av ettersom det er noe som varierer fra bil til bil. Og for enkelte biler fungerer ikke verktøyet i det hele tatt. Bladet forteller at det er fullt mulig å slokke feilkoder, men påpeker samtidig det opplagte at det bare er å feie problemet under matten.